Kart & Blurb

 

Blurb: Husk at alle er hjertelig velkommen på klubbens treninger, uansett nivå.

Torsdagstreningene våre er spesielt rettet mot nybegynnere. Dvs at uansett hvor vill og gal du synes hunden din er, er du hjertelig velkommen:) Men hvis hunden din har et spesielt adferds problem, slik som aggresjon mot andre hunder evn redsel for fremmede mennesker. Vil vi at du enten tar kontakt på forhånd eller lar hunden ligge i bilen, mens du tar kontakt med en av oss andre på banen.

Nytt familiemedlem

VI år 2000 brukte en gjennomsnittlig husholdning 1118 kroner på kjæledyr. Samme år brukte gjennomsnittsdyreeieren 1 time og 18 minutter hver dag på lufting av hund og stell av andre kjæledyr. Hvert år bruker nordmenn nesten 2 milliarder kroner på kjæledyrene sine. Hver dag er hundrevis av nordmenn på utkikk etter et nytt familiemedlem.

Planlegging

I prosessen hvor planleggingen allerede er i gang med anskaffelsen av et dyr, kan vi fort glemme hvilke behov selve dyret har og at det hverken har vår oppfatning av våre situasjoner eller våre behov. Et stort ansvar hviler på en dyreeier som til enhver tid skal påse at dyret har det bra. Husk at ingen dyr fungerer dersom de ikke får dekket sine behov for sosial kontakt, fysisk mosjon og mental stimulans.

Tilfeldig valg

Spørsmålet alle ferske dyreeiere skal stille seg er hvilken rolle de ulike familiemedlemmene skal ha i dyrets liv og hvilken kapasitet man har til å kunne dekke dyrets ulike behov. Spør man en dyreeier om hvordan han/hun valgte dyr og rase, får man ofte et svar som viser at utvelgelsen var mer tilfeldig enn metodisk.

. vi hadde et slikt dyr da jeg var liten

. den er så søt og ser så snill ut

. naboen har en som vi liker godt

. det var barna som fikk bestemme

Barnas valg

Å velge et dyr gjennom et raseleksikon på grunn av utseende, ofte fordi barna liker det de ser, kan bli en stor overraskelse. Ikke gjør dette. Innholdet svarer sjeldent til utseendet. Dette gjelder både for hund, katt, gnagere og hester. Det eksisterer svært store forskjeller både mellom rasene og individer innen samme rase.

Livssituasjon

Vurdèr blant annet: Bosituasjon, økonomi, jobbsituasjon, fritidsinteresser ,personlighet og din egen/evt. barnas alder.

Vær realistisk og tenk nøye gjennom hva slags liv dere kan tilby et dyr. Det dreier seg om å avstå, å velge bort- helt til dere sitter igjen med et valg av dyr som kunne passe familien deres og deres livssituasjon. Det aller viktigste ved å være dyreeier er å kunne vite at dyret har det godt og lever med den livsstandarden som den behøver for å trives

Bruk god tid

Deretter gjelder det å analysere videre for å kartlegge hvilken rase dere kunne tenke dere. Da er det på tide å begynne og lese spesiallitteratur. Ta også kontakt med raseklubber og oppdrettere for å tillegne dere mer informasjon om de ulike rasenes behov og egenskaper. Nesten alle raser har positive sider og negative sider(eks. sykdommer) man bør kjenne til. Skaff deg så mye kunnskap du kan før du bestemmer deg og besøk gjerne flere oppdrettere for å se på foreldredyrene og titte på ulike representanter for rasen.

Vær glad dersom en opdretter stiller deg mange spørsmål om deg og familien for da er sjansen større for å få med seg rett dyr hjem. Har din oppdretter en seriøs holdning til sitt avl kan du regne med at han/hun finnes som støtte og hjelp i tiden fremover. Men husk allikevel på at det er du som skal oppfostre ditt dyr og at ikke alle råd er gode og riktige for deg. Ikke alle oppdrettere har god nok kunnskap om dressur eller ernæring. Ta kontakt med spisskompetente folk dersom du er usikker på noen av disse områdene.

RUTINER FOR BEHANDLING MOT INNVOLSSORM

Fra og med 1. juni 2009 vil det bli innført nye rutiner fra statens legemiddelverk på ormebehandling av hunder og katter. nye lovverket som innføres vil medføre at man ikke lenger kan behandle uten først å stille diagnose, på samme måte som man gjør ved andre sykdommer. eneste unntaket vil være lovpålagt behandling med prazikvantelholdige preparater etter utenlandsreiser til EU og øvrige land der  revens lille bendelorm er vanlig ( ecinococcus multiocularis)

det nye lovverket vil fungere vil man kunne behandle de aller yngste valpene 1-3 mndr, uten påvist innvolsparasitter, mens det for eldre hunder og katter vil måtte tas en avføringsprøve før behandling kan iverksettes. Det er derfor viktig å vite at man ikke lenger vil få kjøpt ormekur på apoteket uten resept, og før man ormebehandler hundene, vil det måtte tas en avføringsprøve fra hunden eller katten . Denne analyseres internt ved de aller fleste velutstyrte klinikker, og alle dyrepleiere og veterinærer er kvalifisert til å lese av slike prøver i løpet av ca 15 min. man egg eller voksne stadier av parasitter vil man behandle hunden, finner man det ikke, vil man utelate behandling, men anbefale en ny avføringsprøve 6 mndr senere.

Hundekørere eller de som har mer enn 10 hunder anbefales å ta ut prøver fra de yngste og de eldste hundene. Dvs de under 3 og de over 7 år. Behandling vil deretter vurderes ihh til mengde parasitter påvist og type parasitter påvst.

Avføringsringsprøver kan tas ut hjemme og medbringes klinikken. Det er fult mulig å ta denne i en hundepose, eller man kan ta kotnakt med klinikken på forhånd for å få utlevert prøvetakingsutstyr. Vi gjør oppmerksom på at vi ikke behøver store mengder til slike prøver. 20 g er evig nok.

:

Vi finner stadig flere hunder som er smittet av lungeorm her i Nord Norge. Dette er en parasitt som vil føre til kliniske symptomer hos hunden, i form av tørrhoste og nedsatt mosjonsevne. Symptomene vil kunne minne om kennelhoste, men man ser ikke den forventede øyebetennelse og høye feberen. Ved mistanke om lungeorm smitte vil man måtte få undersøkt hunden for å utelukke andre sykdommer i luftveiene, og man vil som regel måtte ta avøfringsprøver. I tilfeller der man mistenker lungeorm vil imdilertid analysemetoden være annerledes, og avføringsprøver må samles opp over flere dager. Disse prøvene vil derfor kunne ta litt lenger tid å få svar på.

Illustrasjonsfoto1: munnpartiet til hundens spolorm, foto 2 : anchylostoma , voksen: lungeorm fra hund

MVH, Finnsnes Dyreklinikk as / Marie Innerå

SOUNDS SCARY !!!!

Hjelp Til lydfobiske hunder

alle hunder er like glade i nyttårsraketter som vi mennesker er. For å kunne hjelpe til med problemet kan man gi medikamenter som virker angstdempende, men litt av utfordringen med dette her i vårt område, er at folk skyter opp raketter både før og etter nyttårsaften. Dette gjør det vanskelig for hundeeiere og vite når , og hvor lenge man skal gi medisiner til hunden. Det er jo ikke heller ikke en ønskesituasjon at hunden må ha slike medisiner i dagesvis, så det er lurt å tenke på alternative løsninger i god tid.

på Finnsnes Dyreklinikk ønsker derfor å bidra til at man begynner å forberede hunden på smell og rakettlyder allerede nå . Ved å begynne å tenke på dette, kan man forsiktig begynne å  desensitisere hunden slik at den blir vant til disse lydene og så blir nyttårsaften litt lettere å leve med både for dyr og eier. Cden egner seg også veldig godt som et helpemiddel  for valper som ikke har opplevd disse lydene før.

Scary er en CD som man kan benytte som et viktig hjelpemiddel i å lære hunden å bli vant til kraftige smell og rakettlyder. Det finnes også andre slike CD er i samme serie som inneholder lyder av små barn , lyder av 1-3 åringer og det fins en CD som inneholder lyder som hjelper valpen å bli vant til forskjellige situasjoner i samfunnet-alarmer, rasling med kaseroller, katter osv osv.

en Sounds Scary bør fortrinnsvis benyttes sammen med beroligende feromoner D.A.P. Forkortelsen D.A.P står for Dog Appraising Pheromone, og er syntetisk fremstilte duftstoffer, som er identiske til de duftstoffer hunder skiller ut for å roe hverandre ned. Disse feromonene skilles blant annet ut i store mengder av tisper når de ammer valpene sine. Det finnes slike feromoner i form av en spray, halsbånd og i form av en diffuser som man feste i stikkontaktene i de rom hunden oppholder seg.

av angst er selvfølgelig forskjellig fra hund til hund, og av og til må hunden ha medikamentell angsdempende behandling til å begynne med. Dette gjøres sammen med veterinær, og man vil følge opp slike hunder nøye. Det er derfor viktig at man snakker med veterinæren før man setter i gang desensitiseringen av hunder som har en sterk angst for lyder.

Ønsker du hjelp til å forebygge heller enn å behandle. Ta kontakt med oss på klinikken, så lager vi en skreddersydd løsning for din hund.

Mvh Dyreklinikk

det beste for dyrene-

Fordi det snart er jul igjen, tar vi inn

utdrag av artikkelen til Sjefsinstruktør

Thomassen fra forrige år.

GIFTIG JULESNACKS

Av Sjefsinstruktør Bente Thomasen

Dersom hunden din plutselig forandrer

allmenntilstand, får blodig diaré, utslett

eller kramper, Kontakter du straks

veterinær. Hunden kan ha fått i seg

noe giftig, og motgift må gis, slik at

lever og nyrer tar minst mulig skade av

forgiftningen. Vi gir heller ikke våre barn giftige bær

selv om de sier : ”Vær så snill å få bare

smake på en”.

Så tenk igjennom dette nå som julen

nærmer seg, og vi fyller opp

kjøleskapet og gotterihylla med

godsaker som er beregnet på oss

mennesker.

Hunden blir riktignok ikke syk av en

sjokolade bit, men hvorfor gi den noe

den ikke har godt av?

Nedenfor finner du noen eksempler på

hva som kan være skadelig for

hunden..

Sjokolade: Inneholder theobromin,

dette stoffet er giftig for hund. Det

påvirker hundens nervesystem, hjerte

og muskulatur og er vannutskillende.

Symptomer på sjokoladeforgifting viser

seg innenfor de første 24 timer etter

inntak. Rastløshet, svimmelhet,

hjertebank, oppkast, trang til å drikke

og hyppig vannlating er noen av

symptomene.

I

USA er sjokolade en av de største

dødsårsakene i julen. Så pass på at

sjokoladeskålen, sjokoladekaken og

konfekten ikke står framme slik at

hunden får tak i det.

Rosiner og druer: inneholder et ukjent

stoff som omdannes til giftstoff, og som

kan gi hunden akutt nyresvikt.

Symptomer er oppkast og diarè og

viser seg som regel ca. to timer etter

inntak. Etter 24 timer; akutt nyresvikt, i

beste fall kronisk nyreproblemer, og i

verste fall døden. Hos noen hunder er

det ikke mer enn syv rosiner som skal

til for å fremkalle forgiftingstegn.

Løk og hvitløk: har stoffer i seg som

plutselig kan gi blodmangel. Hvitløk i

små mengder kan være antibakteriell

og ha en skremmende effekt på lopper.

Men i større mengder er også hvitløk

giftig for hunden.

Gjærbaktsdeig: Eser i magen og

utvikler alkohol og hunden blir beruset,

og kan bli alkoholforgiftet. Så hvis

hunden har spist deig bør veterinær

kontaktes.

(Beruset og beruset.. En av Geir

Nordenstams hunder veltet for en del

år tilbake en flaske likør, og hadde

slikket i seg mye av stoffet, uten at den

for øvrig fikk mèn av det).

Flere giftige matvarer for hunden:

Advokado, cola, rå brokkoli, kakao,

løkplanter.

¨¨¨¨

RÅD FRA VETERINÆRHØGSKOLEN

Finn ut hva hunden har fått i seg og

kontakt veterinær så raskt som mulig.

Et problem er at forgiftingen oppdages

for sent, for det er avgjørende å få

hunden pumpet eller gitt den brekkmidler innen en time, før magen

begynner å absorbere giftstoffet.

Er man på hytta eller langt til fjells er

ikke dette så enkelt. Men det finnes et

kjerringråd,: Legg en teskje salt bak på

tungen, dette kan fungere som

brekkmiddel.

Men OBS! Dette må IKKE gjøres hvis

hunden har fått i seg ETSENDE

væske.

¨¨¨¨

OM KENNELHOSTE fra Hønefoss

Dyrehospital.

Kennelhoste, ikke bare hos hunder som

har vært på kennel.

Hva er egentlig kennelhoste?

Kennelhoste er navnet på en smittsom

infeksjon i hundens øvre luftveier som kan

sammenlignes med en kraftig forkjølelse.

Kennelhoste er en kompleks sykdom fordi

det som regel ikke bare er en årsak til

infeksjonen. Man kan dele opp årsakene til

kennelhoste i to hovedgrupper: Virus og

Bakterier

Oftest er det en blandingsinfeksjon av

virus og bakterier. Som regel blir de

respiratoriske epithelcellene i luftveiene

ødelagt av virus og dermed blir det lettere

for bakterier å feste seg og forverre

sykdomsbildet. Det hyppigste viruset som

isoleres fra hunder som har kennelhoste,

er parainfluensavirus, og den bakterien vi

ser hyppigst er Bordetella bronchiseptika.

Man mistenker også at vi mennesker kan

smitte hundene våre med bestemte

influensavirus, men sannsynligheten er

liten for at smitten skal overføres fra hund

til menneske.

Kennelhoste smitter gjennom dråpesmitte.

En hund kan i den tidlige fasen av

infeksjonen virke helt frisk men allikevel

spre viruset til andre hunder. Ofte ser vi at

hunden begynner å bli syk først etter 8-30

dager etter at den har blitt smittet. Fordi

viruset som regel ikke forårsaker alvorlige

infeksjoner, men mer lokale reaksjoner, er

ikke kennelhoste en sykdom vi skal være

altfor redd for at hunden vår skal få.

Symptomer

Symptomene på kennelhoste er først og

fremst tørrhoste, gjennomsiktig nesesekret

og mandelbetennelse. En del av de

pasientene som kommer hit med

kennelhoste har blitt smittet på utstilling,

hundeprøver, på kennel eller rett og slett

fra lekekameraten sin. Det er større sjanse

for å bli smittet der hvor mange hunder er

samlet.

Noen hunder kan bli sykere enn andre.

Det har mye med hundens individuelle

motstandskraft å gjøre. Motstandskraften

blir påvirket av faktorer som stress, fôring,

smittepress, hygiene og ytre faktorer som

for eksempel værforholdene. Får hunden

en komplisert infeksjon kan den få feber,

bli slapp, hosten blir ”fuktig” og den kan få

pustebesvær og lungebetennelse. Det er

da svært viktig å komme seg til dyrlegen

med hunden så den kan få riktig

behandling.

Har hunden fått kennelhoste er det viktig

at den holdes i ro i 2-3 uker. Den skal ikke

stresses. Fôret bør være næringsrikt,

gjerne med antioksidanter. Luften hjemme

bør ikke være for tørr, men fuktig og kald.

Sist men ikke minst bør man i denne

perioden unngå kontakt med andre

hunder. Ved kompliserte infeksjoner må

man ta en blodprøve, ved påkjent

respirasjon tas alltid ett røntgenbilde og

hunden må gå på antibiotika. Hjemme skal

du gå frem som ved en vanlig ”lett”

kennelhoste. Hunden blir ved en lett

infeksjon spontant frisk av seg selv etter 7-

14 dager. Får valper under 8 uker

kennelhoste ser vi av og til dødsfall.

For å unngå kennelhoste vaksineres

hundene hvert år. Kennelhostevaksinen

beskytter bare mot parainfluensaviruset,

som er den hyppigste årsaken til

kennelhoste.

Fordi kennelhoste kan forårsakes av

mange andre virus og bakterier kan

hunden din tross vaksine få kennelhoste.